Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saláty

29. 1. 2006

Letní salát s rajčatyObrazek

(1porce: 37 kcal, 8g cukrů, 1g bílkovin, 0,2g tuků, 1,5g vlákniny)

-         1 ledový salát

-         4 rajčata

-         3 lžíce octa

-         1 litr vody

-         3 lžíce cukru

-         sůl, pepř

  

     Salát natrháme na větší kousky, rajčata pokrájíme na 8 dílků, dáme do misky a zalijeme litrem vody. Přidáme 3 lžíce octa a 3 lžíce cukru. Osolíme, opepříme a vše promícháme. Dle chuti můžeme přidat ocet nebo cukr. Dáme vychladit a podáváme.

 

  Obrazek

Fazolový salát s rajčaty

(1porce: 366 kcal, 60g cukrů, 20g bílkovin, 4g tuků, 17g vlákniny)

-         1 cibule

-         200 g třešňových rajčat

-         400 g konzervovaných fazolí

-         1 svazek bazalky

-    3 lžičky olivového oleje

-         2 lžíce octa balsamico

-         2 lžíce zeleninového vývaru

-         jodidovaná sůl

-         pepř

-         4 plátky celozrnného chleba

 

     Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, omytá rajčata nakrájíme na plátky. Fazole omyjeme a necháme okapat. Omytou, osušenou a nadrobno nakrájenou bazalku promícháme s olivovým olejem, octem balsamico, zeleninovým vývarem, nadrobno nakrájenou cibulí, plátky rajčat a fazolemi. Hotový salát okořeníme solí a pepřem a necháme 15 minut uležet. Podáváme jej s celozrnným chlebem.
Chceme-li, aby měl salát větší kalorickou hodnotu, přidáme 4 natvrdo uvařená a na plátky nakrájená vejce.

 

  Obrazek

Letní řecký salát

(1porce: 241 kcal, 10g cukrů, 7g bílkovin, 18g tuků, 4g vlákniny)

-         280 g rajčat

-         250 g paprikových lusků

-         300 g salátových okurek

-         120 g cibule

-         50 g černých oliv

-         3 ks vařených vajec

-         50 g olivového oleje

-         ocet,cukr, mletý pepř, sůl

  

     Zeleninu nakrájíme na stejnoměrné hrubé kousky, přidáme olivy, na osminky nakrájená vejce a vše přelijeme zálivkou z oleje a octa. Salát dochutíme cukrem, mletým pepřem a solí. Vše lehce promícháme.

  Obrazek

 

Brokolicový salát

(1porce: 73 kcal, 9g cukrů, 5g bílkovin, 2g tuků, 5g vlákniny)

-         6 rajčat

-         půl hlávky brokolice

-         mladá cibulka

-         2 lžíce naklíčené čočky

-         špetka soli

-         1 lžíce olivového oleje

  

     Rajčata, brokolici a cibulku nakrájíme. Přidáme naklíčenou čočku, mírně osolíme a pokapeme olivovým olejem.

 

  Obrazek

Středomořský těstovinový salát

(1porce: 468 kcal, 20g cukrů, 26g bílkovin, 29g tuků, 4g vlákniny)

-         250 g uvařených těstovin penne

-         4 jarní cibulky nakrájené na tenké proužky

-         100 g černých oliv, vypeckovaných a rozpůlených

-         1–2 středně velké nastrouhané cukety

-         400 g tuňáka z konzervy

-         15 g nakrájeného kopru

-     šťáva z citrónu

-         4 pol. lžíce olivového oleje

 

     Všechny ingredience (kromě těstovin) smícháme v míse, nakonec přidáme studené těstoviny, dobře promícháme a okořeníme.

Tip: Těstoviny můžeme nahradit 200 g rýže.