Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky

29. 1. 2006

Pórková polévka s bramboryObrazek

(1porce: 262 kcal, 27g cukrů, 7,5g bílkovin, 14g tuků, 3g vlákniny)

-         500g brambor

-         300g pórku

-         1,5 litru vody

-         1/4 l mléka

-         50g másla

-         sůl

-         1 žloutek

 

     Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky a v osolené vodě vaříme 10 minut.. Pórek nakrájíme na kolečka a na másle osmahneme. Přidáme k bramborám, zalijeme mlékem a rozšlehaným žloutkem. Necháme krátce povařit.

 

  Obrazek

Česnečka trochu jinak

(1porce: 115 kcal, 13g cukrů, 2,5g bílkovin, 5g tuků, 1,5g vlákniny)

-1/2 l studené vody

- 6 stroužků prolisovaného česneku

- 4 lžíce strouhanky

- 1 lžíce olivového oleje

- 4 lžíce loupaných drcených mandlí

- 1 lžíce vinného octa

- 200g vinných hroznů

 

     Prolisovaný česnek smícháme s mandlemi, olejem a octem. Zalijeme studenou vodou, krátce zavaříme a necháme vychladnout. Vinné hrozny rozřízneme na poloviny a zbavíme peciček. Přidáme do polévky, vše dobře promícháme a dáme do chladničky odležet asi na 2 hodiny. Podáváme vychlazené.

 

  Obrazek

Bramboračka

(1porce: 130 kcal, 13g cukrů, 6g bílkovin, 5g tuků, 6g vlákniny)

-         250g hub

-         4 brambory

-         1 kostka masoxu

-         2 mrkve

-         2 lžičky petržele

-         2 lžičky majoránky

-         1 menší celer

-         1 menší cibule

-         2 stroužky česneku

-         sůl

-         2-3 lžíce hotové jíšky

 
     Do vroucí vody dáme houby, mrkev, cibuli, celer, na kostky nakrájené brambory a vaříme zhruba 15 minut. Uvařený celer a mrkev nakrájíme a dáme zpět do polévky. Přidáme masox, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme a vaříme dalších 5 minut. Nakonec polévku zahustíme hotovou jíškou, kterou koupíme v každém obchodě s potravinami.

 

 

Bouillabaisse (francouzská rybí polévka)

(1porce: 326 kcal, 31g cukrů, 20g bílkovin, 9g tuků, 2,5g vlákniny)

-         400 – 500 g očištěných ryb bez hlavObrazek

-         kousek cibule

-         sklenka bílého vína

-         2 lžíce olivového oleje

-         1 rajče

-         2 stroužky česneku

-         1 bobkový list

-         1 hřebíček

-         pepř, šafrán, sůl

-         1 l vody

-         4 plátky bílého chleba

 

     Očištěné ryby nakrájíme na kousky. Do hrnce vložíme utřený česnek, velmi jemně nakrájenou cibuli, spařené oloupané a na čtvrtky nakrájené rajče, olivový olej, sůl, koření a připravené rybí maso, zalijeme je vínem a vařící vodou a na prudkém ohni vaříme 10 až 15minut. Plátky bílého chleba nakrájíme na nudličky, opečeme je na sucho, rozdělíme na talíře, na ně vložíme rybí maso a zalijeme polévkou. Ihned podáváme.

  Obrazek

 

Boršč letní

(1porce: 120 kcal, 17g cukrů, 4g bílkovin, 4g tuků, 4g vlákniny)

-         1 svazek červené řepy

-         3-4 brambory

-         1 mrkev,1 nať celeru

-         200g lilků,1-2 rajčata

-         50-75g cibulové natě

-         150ml smetany

  

     Lístky červené řepy odstranit od stonků. Očištěnou červenou řepu nakrájet na proužky a stonky na kostky, přidat mrkev, dát do hrnce, přidat vařící vodu nebo houbový vývar a vařit 10-15 minut. Poté přidat nakrájené lístky červené řepy, očištěné lilky, rajčata, brambory, zelenou nať cibule, celerovou nať, sůl, pepř, hřebíček, bobkový list a uvařit boršč.