Recepty z ryb
Filé z lososa s okurkovou omáčkou
(1porce: 404 kcal, 5g cukrů, 33g bílkovin, 25g tuků, 0,4g vlákniny)
- 4 kousky lososa
- 2 pol. lžíce extra virgin olivového oleje
- sůl, pepř
Na omáčku:
- velká, nadrobno nakrájená okurka
- 3 pol. lžíce kopru
- 2 kelímky přírodního bílého jogurtu
- 1 drcený stroužek česneku
Štětečkem naneste na lososí řízky olej, osolte, opeřte a grilujte 3-5 minut z každé strany. Mezitím smíchejte složky na omáčku, kterou si můžete dochutit dle vlastní fantazie. Grilovaného lososa podávejte přelitého omáčkou.
Pstruh v křenovém listu s řasami (1porce)
(433 kcal, 2g cukrů, 60g bílkovin, 17g tuků, 2g vlákniny)
- 200g pstruha
- 2 křenové listy
- 100g mořských řas nebo listový špenát
- česnek dle chuti
- strouhaný sýr na posypání
Pstruha opláchneme, osušíme,osolíme, okořeníme a vložíme jednotlivě do dvou křenových listů. Zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 25 min na 150 stupňů. Před konzumací křenové listy odstraníme.
Jako přílohu podáváme mořské řasy, které spaříme a ochutíme česnekem orestovaným na olivovém oleji. Osolíme, ochutíme bílým pepřem a sypeme nastrouhaným sýrem. Místo řas můžeme použít i listový špenát.
Rybí filé zapečené s jablky a celerem
(1porce: 418 kcal, 11g cukrů, 31g bílkovin, 25g tuků, 2,5g vlákniny)
- 4 porce filé
- 2 jablka
- 1 menší celer
- 1 cibule
- 1 citrón
- 100g másla
- sůl, pepř
- 30g strouhanky
Rybí filé vložíme do vymaštěné zapékací misky, osolíme opepříme. Jablka a celer nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme a dáme na filé. Zakapeme citrónem a rozpuštěným máslem. Nakonec posypeme strouhankou. Pečeme 20-30 minut.
Rybí špízy
(1porce: 368 kcal, 5g cukrů, 37g bílkovin, 20g tuků, 2g vlákniny)
-
- 4 cibule
- olej
- 4 dílky citronu
Marináda:
- 2 lžíce oleje
- lžička citrónové šťávy
- mletý pepř
- utřený česnek
- kousek jemně pokrájené cibule
- špetka cukru.
Rybí maso pokrájíme na kostky a hraně asi
Losos s kuskusem a kadeřavou kapustou
(1porce: 459 kcal, 27g cukrů, 32g bílkovin, 22g tuků, 4g vlákniny)
-1 lžíce olivového oleje
-2 lžičky jemně nasekaného česneku
-2 šálky nahrubo nasekaných kapustových listů
-1 šálek vody
-1/2 lžičky soli
-3/4 šálku kuskusu
-1 lžíce bílého vína
-1 lžička másla a margarínu
-1/2 lžičky soli
-1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- fazolové lusky
Připravte kuskus dle návodu na balíčku.Rozehřejte olej v kastrolu, přidejte česnek a připravujte 30 vteřin. Přidejte kapustu,zamíchejte, přikryjte a vařte 3 až 5 minut, než je téměř hotova. Přidejte vodu a sůl a přiveďte k varu.Zamíchejte kuskus, sundejte z ohně a nechte stát 5 minut. Vmíchejte víno a máslo.
V pánvi rozehřejte olej na lososa, rybu osolte a opepřete a dejte na pánev kůží dolů. Přikryjte a smažte 6 až 8 minut.
Rozdělte kuskus na 4 talířky a nahoru dejte lososa. Podle chuti přidejte zelené fazolové lusky.
Pozn.: Vypočítaná energie se týká základního receptu, nikoli příloh, pokud nejsou uvedeny v základním rozpisu.
Porce brambor = 185 kcal; porce rýže = 308 kcal; porce těstovin = 317 kcal; porce chleba (1kus, 60g) = 135 kcal