Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z ryb

29. 1. 2006

Filé z lososa s okurkovou omáčkouObrazek

(1porce: 404 kcal, 5g cukrů, 33g bílkovin, 25g tuků, 0,4g vlákniny)

-         4 kousky lososa

-         2 pol. lžíce extra virgin olivového oleje

-         sůl, pepř

Na omáčku:

- velká, nadrobno nakrájená okurka

- 3 pol. lžíce kopru

- 2 kelímky přírodního bílého jogurtu

- 1 drcený stroužek česneku

     Štětečkem naneste na lososí řízky olej, osolte, opeřte a grilujte 3-5 minut z každé strany. Mezitím smíchejte složky na omáčku, kterou si můžete dochutit dle vlastní fantazie. Grilovaného lososa podávejte přelitého omáčkou.

  

   Obrazek

Pstruh v křenovém listu s řasami (1porce)

(433 kcal, 2g cukrů, 60g bílkovin, 17g tuků, 2g vlákniny)
- 200g pstruha

- 2 křenové listy

- 100g mořských řas nebo listový špenát

- česnek dle chuti

- strouhaný sýr na posypání

  

     Pstruha opláchneme, osušíme,osolíme, okořeníme a vložíme jednotlivě do dvou křenových listů. Zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 25 min na 150 stupňů. Před konzumací křenové listy odstraníme.
     Jako přílohu podáváme mořské řasy, které spaříme a ochutíme česnekem orestovaným na olivovém oleji. Osolíme, ochutíme bílým pepřem a sypeme nastrouhaným sýrem. Místo řas můžeme použít i listový špenát.

  

   Obrazek

Rybí filé zapečené s jablky a celerem

(1porce: 418 kcal, 11g cukrů, 31g bílkovin, 25g tuků, 2,5g vlákniny)

-         4 porce filé

-         2 jablka

-         1 menší celer

-         1 cibule

-         1 citrón

-         100g másla

-         sůl, pepř

-         30g strouhanky

     Rybí filé vložíme do vymaštěné zapékací misky, osolíme opepříme. Jablka a celer nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme a dáme na filé. Zakapeme citrónem a rozpuštěným máslem. Nakonec posypeme strouhankou. Pečeme 20-30 minut.

  

   

Rybí špízyObrazek

(1porce: 368 kcal, 5g cukrů, 37g bílkovin, 20g tuků, 2g vlákniny)

-         800 g očištěných půlek kaprů

-         4 cibule

-         olej

-    4 dílky citronu

Marináda:
- 2 lžíce oleje

- lžička citrónové šťávy

- mletý pepř

- utřený česnek

- kousek jemně pokrájené cibule

- špetka cukru.

 

     Rybí maso pokrájíme na kostky a hraně asi 2 cm, pokapeme marinádou připravenou smícháním uvedených přísad, lehce promícháme a necháme v chladničce dvě hodiny proležet. Pak je napícháme střídavě s kolečky cibule na 4 kovové špízy nebo na špejle, potřeme po všech stranách olejem a grilujeme 5 až 6 minut. Ozdobíme dílky citronu a podáváme se zeleninovým salátem.

  

   

Losos s kuskusem a kadeřavou kapustouObrazek

(1porce: 459 kcal, 27g cukrů, 32g bílkovin, 22g tuků, 4g vlákniny)

-1 lžíce olivového oleje

-2 lžičky jemně nasekaného česneku

-2 šálky nahrubo nasekaných kapustových listů

-1 šálek vody

-1/2 lžičky soli

-3/4 šálku kuskusu

-1 lžíce bílého vína

-1 lžička másla a margarínu

-550 g lososa – filety

-1/2 lžičky soli

-1/2 lžičky čerstvě mletého pepře

- fazolové lusky

   

     Připravte kuskus dle návodu na balíčku.Rozehřejte olej v kastrolu, přidejte česnek a připravujte 30 vteřin. Přidejte kapustu,zamíchejte, přikryjte a vařte 3 až 5 minut, než je téměř hotova. Přidejte vodu a sůl a přiveďte k varu.Zamíchejte kuskus, sundejte z ohně a nechte stát 5 minut. Vmíchejte víno a máslo.

     V pánvi rozehřejte olej na lososa, rybu osolte a opepřete a dejte na pánev kůží dolů. Přikryjte a smažte 6 až 8 minut.

     Rozdělte kuskus na 4 talířky a nahoru dejte lososa. Podle chuti přidejte zelené fazolové lusky.

 

  

Pozn.: Vypočítaná energie se týká základního receptu, nikoli příloh, pokud nejsou uvedeny v základním rozpisu.

Porce brambor = 185 kcal; porce rýže = 308 kcal; porce těstovin = 317 kcal; porce chleba (1kus, 60g)  = 135 kcal