Zeleninové recepty
Brambory zapečené s brokolicí
(1porce: 473 kcal, 64g cukrů, 19g bílkovin, 16,5g tuků, 10g vlákniny)
- 1 brokolice
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- 2 cibule
- 6-8 stroužků česneku
- sůl, pepř
- 6-8 větších brambor
- tuk
Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Brokolici omyjeme, rozdělíme na jednotlivé růžičky a dáme na 10 minut napařit. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek na plátky a orestujeme na tuku. Zapékací nádobu vymažeme tukem. Na dno dáme připravené brambory, orestovanou cibuli s česnekem, osolíme opepříme a nakonec přidáme brokolici. Vše lehce promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou. Zapékáme asi 45 minut.
TIP: V polovině zapékání můžeme vše posypat strouhaným sýrem.
Zeleninové jednohubky
(1porce: 95 kcal, 10,5g cukrů, 9g bílkovin, 1,5g tuků, 2,5g vlákniny)
- 1/2 salátové okurky
- 1 mrkev
- 250g netučného tvarohu
- 1/2 červené papriky
- 2 stroužky česneku
Okurku a mrkev omyjeme a mrkev ještě očistíme buď oškrábáním nebo oloupáním. Takto připravenou zeleninu nakrájíme na plátky o síle zhruba 4-
Na jednohubky můžeme použít libovolnou zeleninu i libovolně ochucené tvarohy. Pro zvýraznění efektu jednohubky lze využít párátek a jednohubky jimi propíchat.
Dušená rajčata plněná masem
(1porce: 266 kcal, 9,5g cukrů, 20g bílkovin, 15,5g tuků, 5g vlákniny)
- 8 tvrdých rajčat
-
- 1 větší cibule
- 1 vejce
-
-
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
- sůl, pepř
-
Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek. Vše promícháme a krátce podusíme. Nakonec vmícháme vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Touto směsí naplníme vydlabaná rajčata, kterým seřízneme vršky. Rajčata narovnáme do vymazané nádoby, trochu podlijeme vodou či vínem a přidáme vnitřky z rajčat a dusíme do měkka. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
TIP: Tento pokrm můžeme místo dušení zapéci v troubě.
Houbový kuba
(1porce: 297 kcal, 55,5g cukrů, 9g bílkovin, 4g tuků, 5g vlákniny)
- 300g krup
- plechovka žampionů
- 2 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- sůl, pepř
- lžíce oleje
Kroupy si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a necháme nabobtnat. Nemusíme pak tak dlouho vařit. Pak vodu slijeme, dáme čerstvou a kroupy vaříme do měkka. Mezitím si do pánve dáme olej, nadrobno pokrájenou cibulku a smažíme než nám zesklovatí. Poté přidáme rozmačkaný česnek, houby, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a ještě chvilku podusíme. Dušenou směs vmícháme do uvařených krup, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a podáváme.
Pravý kuba se dělá ze sušených hub, ale tenhle je též vynikající. Můžeme podávat s nakládanou okurkou a s chlebem
Zeleninové ragú
(1porce: 311 kcal, 41g cukrů, 7,5g bílkovin, 13,5g tuků, 9g vlákniny)
- 3 řepy, 3 mrkve a 3 ředkve nakrájené na kostky cca
-
- 6 nakrájených pórků
- 1/4 sklenice slepičího vývaru
- 1/4 sklenice rozpuštěného másla nebo margarínu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
Rozehřejte troubu na 260 stupňů. Promíchejte zeleninu, přidejte slepičí vývar, margarín, sůl, pepř a znovu zamíchejte. Dejte do zapekací mísy a do trouby na 25 minut, každých 10 minut zamíchejte.
Pozn. Vypočítaná energie se týká základního receptu, nikoli příloh, pokud nejsou uvedeny v základním rozpisu.
Porce brambor = 185 kcal; porce rýže = 308 kcal; porce těstovin = 317 kcal; porce chleba (1kus, 60g) = 135 kcal