Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeleninové recepty

28. 1. 2006

Brambory zapečené s brokolicíObrazek

(1porce: 473 kcal, 64g cukrů, 19g bílkovin, 16,5g tuků, 10g vlákniny)

-         1 brokolice

-         3 vejce

-         200 ml smetany

-         2 cibule

-         6-8 stroužků česneku

-         sůl, pepř

-         6-8 větších brambor

-         tuk

Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Brokolici omyjeme, rozdělíme na jednotlivé růžičky a dáme na 10 minut napařit. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek na plátky a orestujeme na tuku. Zapékací nádobu vymažeme tukem. Na dno dáme připravené brambory, orestovanou cibuli s česnekem, osolíme opepříme a nakonec přidáme brokolici. Vše lehce promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou. Zapékáme asi 45 minut.

TIP: V polovině zapékání můžeme vše posypat strouhaným sýrem.

 

     Obrazek

Zeleninové jednohubky

(1porce: 95 kcal, 10,5g cukrů, 9g bílkovin, 1,5g tuků, 2,5g vlákniny)

- 1/2 salátové okurky
- 1 mrkev
- 250g netučného tvarohu
- 1/2 červené papriky
- 2 stroužky česneku

 

Okurku a mrkev omyjeme a mrkev ještě očistíme buď oškrábáním nebo oloupáním. Takto připravenou zeleninu nakrájíme na plátky o síle zhruba 4-5 milimetrů. Papriku nastrouháme na hrubším struhadle a smícháme s polovinou tvarohu. Česnek prolisujeme a smícháme s druhou polovinou tvarohu. Připravené tvarohy můžeme popřípadě dochutit solí, pepřem či libovolnými bylinkami. Na talíř naskládáme na kolečka pokrájenou zeleninu a na každý plátek dáme lžičku ochuceného tvarohu.

Na jednohubky můžeme použít libovolnou zeleninu i libovolně ochucené tvarohy. Pro zvýraznění efektu jednohubky lze využít párátek a jednohubky jimi propíchat.

  

  

Dušená rajčata plněná masemObrazek

(1porce: 266 kcal, 9,5g cukrů, 20g bílkovin, 15,5g tuků, 5g vlákniny)

- 8 tvrdých rajčat

- 250 g mletého masa

- 1 větší cibule

- 1 vejce

- 50 g tvrdého sýra

- 30 g strouhanky

- 4 stroužky česneku

- 2 lžičky majoránky

- sůl, pepř

- 30 g másla

  

Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek. Vše promícháme a krátce podusíme. Nakonec vmícháme vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Touto směsí naplníme vydlabaná rajčata, kterým seřízneme vršky. Rajčata narovnáme do vymazané nádoby, trochu podlijeme vodou či vínem a přidáme vnitřky z rajčat a dusíme do měkka. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
TIP: Tento pokrm můžeme místo dušení zapéci v troubě.

 Obrazek 

  

Houbový kuba

(1porce: 297 kcal, 55,5g cukrů, 9g bílkovin, 4g tuků, 5g vlákniny)

-         300g krup

-         plechovka žampionů

-         2 střední cibule

-         4 stroužky česneku

-         majoránka

-         sůl, pepř

-         lžíce oleje

   

Kroupy si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a necháme nabobtnat. Nemusíme pak tak dlouho vařit. Pak vodu slijeme, dáme čerstvou a kroupy vaříme do měkka. Mezitím si do pánve dáme olej, nadrobno pokrájenou cibulku a smažíme než nám zesklovatí. Poté přidáme rozmačkaný česnek, houby, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a ještě chvilku podusíme. Dušenou směs vmícháme do uvařených krup, dochutíme solí, pepřem, majoránkou a podáváme.
Pravý kuba se dělá ze sušených hub, ale tenhle je též vynikající. Můžeme podávat s nakládanou okurkou a s chlebem

   

   

Zeleninové ragúObrazek

(1porce: 311 kcal, 41g cukrů, 7,5g bílkovin, 13,5g tuků, 9g vlákniny)

-         3 řepy, 3 mrkve a 3 ředkve nakrájené na kostky cca 1 cm

-         500 g brambor nakrájených na kostky

-         6 nakrájených pórků

-         1/4 sklenice slepičího vývaru

-         1/4 sklenice rozpuštěného másla nebo margarínu

-         1/2 čajové lžičky soli

-         1/2 čajové lžičky mletého černého pepře

   

Rozehřejte troubu na 260 stupňů. Promíchejte zeleninu, přidejte slepičí vývar, margarín, sůl, pepř a znovu zamíchejte. Dejte do zapekací mísy a do trouby na 25 minut, každých 10 minut zamíchejte.

 

 

Pozn. Vypočítaná energie se týká základního receptu, nikoli příloh, pokud nejsou uvedeny v základním rozpisu.

Porce brambor = 185 kcal; porce rýže = 308 kcal; porce těstovin = 317 kcal; porce chleba (1kus, 60g)  = 135 kcal