Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karcinom tlustého střeva a konzumace masa

22. 1. 2006

Vědci z Americké společnosti pro výzkum rakoviny v Atlantě se ve své studii zabývali vlivem konzumace masa na riziko výskytu karcinomu tlustého střeva a konečníku. Dotazníkovou metodou byla od roku 1982 u 148 610 osob v průměrném věku 63 let zjišťována anamnéza a způsob životního stylu včetně stravy a pohybové aktivity. Respondenti byli znovu kontaktováni po 10 letech a dále byla sledována incidence onemocnění karcinomem tlustého střeva a konečníku. V roce 2001 byla u 1667 z nich tato diagnóza zjištěna.

Studie potvrdila značně zvýšené riziko onemocnění karcinomem tlustého střeva u osob s vysokou konzumací červeného masa (až desetinásobné u žen a sedmnáctinásobné u mužů) oproti osobám s jeho minimální spotřebou. Naopak respondenti konzumující převážně drůbež a ryby měli toto riziko menší. U karcinomu konečníku nebyla tato závislost zjištěna.

JAMA 2005, 293:172-193, 233-234