Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásady zdravé výživy

27. 11. 2005

Kromě základního grafického doporučení lze formulovat několik slovních odporučení, která zdůrazňují hlavní zásady:

  • Obilniny jako základ: Základem každodenní stravy jsou výrobky z obilnin (spodní patro pyramidy). Snažte se konzumovat především ty, které mají nízký glykemický index, tedy tmavý chléb a pečivo a těstoviny. Naopak omezte bílé pečivo, sladké pečivo a zejména různé oplatky a sušenky, kde je problematický nejen glykemický index, ale také použitý tuk.
  • Co nejvíce zeleniny a ovoce: Snažte se konzumovat co nejvíce zeleniny a ovoce, každý den alespoň 500 g celkem. Ke každému dennímu jídlu jezte porci zeleniny nebo ovoce. To je nejlepší a nejúčinnější zdroj vitamínů a dalších ochranných látek pro dobré zdraví a prevenci nemocí, mnohem účinnější než jakékoliv potravinové doplňky v tabletách či jiné formě.
  • Energie jen kolik potřebujete: Přijímejte jen přiměřené množství energie. Přiměřené je takové, při kterém se vaše váha podle hodnoty BMI udržuje v rozmezí  20-25 kg/m2.
  • ·         Maso s mírou – a vhodné druhy: Konzumujte jen uměřeně tzv. červeného masa (vepřové, hovězí, skopové, zvěřina). Uměřeně znamená v průměru méně než jedna porce denně. Naopak jezte pravidelně ryby, několikrát týdně. Místo červeného masa spíše volte drůbež. Velmi omezte konzum salámů, párků a podobných uzenin.
  • ·         Mléčné výrobky také:  Pro dobré zdraví jsou důležité rovněž mléčné výrobky. Je vhodné ale vybírat ty s nižším obsahem tuku a zakysané s prospěšnými probiotickými kulturami.
  • ·         Tuky ano, ale velmi záleží jaké: Snažte se uvažovat o zastoupení tuků ve vaší stravě. Důležité není ani tak celkové množství, ale hlavně jejich složení. Převažovat by měly rostlinné oleje (jako součást zeleninových salátů), a tuky obsažené v rybách. Naopak příjem je vhodné velmi omezit u nasycených tuků, které jsou obsaženy v mase a masných výrobcích a ve vysokotučných mléčných výrobcích, rovněž však v některém pečivu. Dejte si pozor na částečně ztužené tuky. Žádejte informaci o jejich obsahu v potravinářských výrobcích. Ani pojem rostlinný tuk na obalu potravin nemusí znamenat nějakou výhodu!


Obrazek

V průběhu dne pijte dostatečné množství tekutin, aspoň 2 litry denně. Vhodné jsou různé druhy čaje (neslazené), neslazené minerálky, neslazené přírodní džusy.

 

 

Autor: Kačka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dsfgsd

(vdssvdsdv, 26. 3. 2007 8:35)


vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy
vy jste ale trapármy

....

(...., 7. 3. 2007 13:21)

vy jste ale trapármy

další ODPOVĚĎ Tomášovi

(tom, 1. 12. 2006 12:27)

Ty si určitě obézní!

prostě komentář

(tom, 1. 12. 2006 12:23)

no,je to dobrý,fakt dobrý.

Odpověď Tomášovi

(Kačka, 27. 4. 2006 21:37)

Můžete konkrétně specifikovat vaši myšlenku?

...

(Tomáš, 26. 4. 2006 16:14)

Upee ako trapnyy...:P

Odpověď Vlaďce

(Kačka, 6. 4. 2006 21:09)

Obsah vápníku (Ca) s množstvím tuku v mléce a mléčných výrobcích vůbec nesouvisí. Plnotučné mléko - 122 mg Ca, polotučné mléko - 123 mg, nízkotučné mléko - 126 mg, jogurt bez tuku - 120 mg a jogurt 1,5% tuku - 115 mg. Množství vápníku je u srovnatelných výrobků s nižším obsahem tuku dokonce vyšší.

Dotaz

(Vlaďka, 4. 4. 2006 20:46)

Má odtučněné mléko stejně nebo méně vápníku oproti tučnějšímu?


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7